| Biznes | Zanim założysz restaurację…

Biznes

Zanim założysz restaurację…

Prowadzenie restauracji to twój najnowszy pomysł na biznes? Zanim zaczniesz myśleć o nim poważnie, zauważ, że większość restauracji pada już po pierwszym roku od otwarcia, a sami restauratorzy zostają na świecie z samymi długami. Takie długi po nieudanym biznesie potrafią być sporym balastem – nie dość, że nic z tych długów nie ma, czyli płacimy […]

rp_finanse32.jpgProwadzenie restauracji to twój najnowszy pomysł na biznes? Zanim zaczniesz myśleć o nim poważnie, zauważ, że większość restauracji pada już po pierwszym roku od otwarcia, a sami restauratorzy zostają na świecie z samymi długami. Takie długi po nieudanym biznesie potrafią być sporym balastem – nie dość, że nic z tych długów nie ma, czyli płacimy za coś, co już przeminęło (a nie na przykład za mieszkanie), to jeszcze są to zwykle kwoty dość znaczne i niedające się odłożyć w czasie. Tak bywa na przykład z długami wobec Urzędu Skarbowego lub ZUS. Poza tym, prowadzenie restauracji to biznes, w którym liczą się konkretne umiejętności negocjacyjne. Warte podkreślenia jest to, że restauratorzy spędzają ogromną ilość czasu w restauracji – doglądają na żywo swoich pracowników. Ich zarządzanie personelem nie kończy się na wydaniu dyspozycji. Tak naprawdę konieczne jest przede wszystkim ciągłe przebywanie w lokalu i koordynowanie pracy oraz rozwiązywanie wciąż pojawiających się problemów. I na końcu: pamiętajmy, że dobry lokal to podstawa!

Pozostałe wpisy o finansach i gospodarce:

recommended